Biografija Kacudži Nišija i Sistem ozdravljenja - Izdavačka kuća Aruna
Izdavačka kuća Aruna
Pretraga:
facebook twitter youtube
Korpa:
Registracija   |    Ulaz
Početna Novosti S.N. Lazarev Akcija Članci Kontakt
Edicije


Preporučujemo
S.N. Lazarev: Dodir s budućnošću (edicija "Dijagnostika karme", knjiga 4.)
S.N. Lazarev: Dodir s budućnošću (edicija "Dijagnostika karme", knjiga 4.)
900 din.


Autori


Bestseleri


Newsletter
Email


Valute
DinarEuro

Biografija Kacudži Nišija i Sistem ozdravljenja

Kacudžo Niši, čuveni japanski naučnik, rođen je 1884. godine. Umro je 1959., u 75. godini života, kada je prosečni ljudski vek u Japanu iznosio 44. godine.

Rodio se kao slabo i bolešljivo dete, pa je celo detinjstvo bolovao. Dijagnoza, koju su mu postavili lekari kada je imao 13 godina, glasila je ovako: crevna tuberkuloza propraćena limfnom upalom pluća”. Jedan poznati lekar mu je postavio dijagnozu, rekavši roditeljima: “Ovo dete, na moju veliku žalost, neće doživeti dvadesetu godinu”.

I zaista, među vršnjacima, Niši je bio najbolešljiviji, ali je i pored toga osećao da je sposobniji, pametniji i da ima jasnije ciljeve nego ostala deca njegovog uzrasta. Tim pre je više patio, jer mu bolest nije dozvoljavala da ostvari sve svoje sposobnosti i stremljenja. Više od svega na svetu, želeo je ono što mu je bilo nedostupno: strašno je želeo da bude zdrav. Bavio se mačevanjem i posećivao hram u kome su se obavljali religiozni rituali. Ali, bolest ga nije napuštala i veoma je patio, kako duhovno, tako i fizički, kopneći sve više.

Kada je došlo vreme da izabere profesiju, odlučio je je da upiše Opštu tehničku školu. Njegovi rođaci su smatrali da profesija građevinskog inženjera najviše odgovara dečaku sa tako krhkim zdravljem. On se složio. Ali, i na tom putu se preprečila bolest. Shvatio je da ništa u životu ne može da postigne ukoliko ne učvrsti svoje zdravlje. Taj zadatak je za njega postao pitanje života i smrti. Tada je počeo da sakuplja znanja u kojima je tražio odgovor na pitanje: “Kako biti zdrav?”

Počeo je da primenjuje najrazličitije savete i preporuke. U to vreme, bila je veoma popularna knjiga Flečera, posvećena pitanjima ishrane. Flečer je tvrdio: “Da bi se izvukao maksimum hranljivih materija, hranu treba pažljivo žvakati”. Osim toga, Niši je saznao da je najbolji čovekov lekar - priroda. U njoj su založene sve osnove života i zdravlja. Tada je to za njega bilo otkrovenje. Upravo ti lekari, koji su ga lečili, borili su se samo sa njegovom bolešću, a iz Flečerove knjige je saznao kako se zdravlje može poboljšati u celini.

Niši je počeo da prati savete Flečera, pažljivo da žvaće hranu, odstranjujući delove koje se teško vare, otklanjajući ljusku čak i sa voća. Međutim, počeli su da ga muče zatvori propraćeni jakim glavoboljama. Nastavio je da istražuje literaturu i uskoro je shvatio zašto je bolestan: svaka nesvarena, neusvojena hrana se sakuplja u debelom crevu, stvarajući idealnu sredinu za bakterije koje ispuštaju toksine. Te materije, kada uđu u krv, raznose se po čitavom organizmu i izazivaju bolesti. Tako je došao do zaključka da hrana može ne samo da izgrađuje organizam, već i da ga uništava.

Sledeće što ga je zaokupilo, bili su radovi Sinklera o lečenju gladovanjem. Tada se kod Nišija prvi put pojavila ideja o povezanosti creva sa mozgom, koja se kasnije razvila kroz njegovu teoriju. Baveći se tim pitanjem, obratio je pažnju na napore naučnika iz domena cirkulacije krvi. Iz rada profesora Moskovskog Univerziteta Zepa “Dinamika cirkulacije krvi u mozgu”, saznao je da se izliv krvi u mozak dešava, po pravilu, kao posledica upale uha, a upala uha je posledica bolesti grla. Grlo počinje da boli kada bubrezi ne obavljaju svoju funkciju. Poremećaj funkcije bubrega i kože vodi ka oboljenjima jetre. Početak tog kočića nesreće je u lošem radu creva.

Niši je takođe saznao da se unutar proširenih krvnih sudova mozga, čak i kod zdravih ljudi, sadrži najmanje 23 grupe raznih štetnih bakterija, međutim, one ne pričinjavaju štetu organizmu. Ali, to ne znači da u organizmu postoje neke zaštitne sile koje mogu da se suprotstave spoljašnjim napadima.
 
Niši je počeo da traga za informacijom o tim zaštitnim silama organizma. Istraživao je kako zatvor utiče na funkciju velikog mozga i došao do nove metode lečenja duševno obolelih pacijenata.

Nastavljajući istraživanje o problemima krvotoka, izgradio je sopstvenu koncepciju kruženja krvi u čovekovom organizmu, koja se principijelno razlikovala od opšte prihvaćene. Vena na koži stvaraju ono što se može nazvati perifernim srcem, ono što je neophodno za cirkulaciju krvi, što čuva naše zdravlje. Upravo su krvni sudovi odgovorni za naše zdravlje, te znači da ih je neophodno ojačati, obnavljati i izgrađivati. Niši je ponudio specijalne vežbe i kontrastne vazdušne procedure.

Niši je tada saznao da se lečenje gladovanjem praktikovalo od drevnih vremena. Jevreji, hrišćani, budisti, konfučijanci u Kini i sveštenici Japanu, pridržavali su se posta. Rimski lekar Asklepiad, savetovao je da se zarad ozdravljenja treba uzdržavati od hrane, piti samo vodu i uživati u prirodi. Umesto lekova, gladovanje je preporučio i grčki istoričar Plutarh. Lečenje gladovanjem je takođe postalo sastavni deo i Nišijevog sistema.

Šta se dešava u organizmu u toku gladovanja? Veoma brz efekat gladovanja dovodi do pojave vakuuma u oblasti spoja venule i kapilara. Kapilarni vakuum konačno predstavlja pokretačku snagu za cirkulacije krvi. S obzirom da je vakuum - energija, gladovati znači stvarati vakuum, tako da gladovanjem mi stvaramo pokretačku moć čitavog ljudskog organizma. Međutim, Niši nikada nije smatrao gladovanje univerzalnim lekom. Njegov put je bio stvaranja sistema za isceljenje koji uključuje i metod gladovanja.

Sav svoj talenat i intelektualnu snagu, Niši je usredsredio na traženje svog puta i života. Brzo je prestao da koristi sve lekove nazivajući ih otrovom za organizam.

Kasnije, njegov zdravstveni sistem je potpuno negirao medicinsku terapiju. Pisao je: “Pomoću lekova, mi samo potiskujemo simptome bolesti dublje i tako pogoršavamo samu bolest. Ne odstranjujući uzroke koji su stvorili bolest, mi je teramo da se prikriva, i ona čeka novu priliku da se opet spolja manifestuje.”
 
Niši je istražio više od 70 hiljada knjiga o zdravlju. Istražio je i potpuno ovladao drevnom egipatskom, grčkom, tibetanskom, filipinskom medicinom, jogom i dr. Poseban interes je pokazivao za ruske naučnike. Došao je do zaključka da su različiti sistemi ozdravljenja ili suviše komplikovani (npr. joga), ili da nude lečenje pojedinačnih delova tela “pokušavajući da na taj način reše globalni problem pojedinačnom metodom”.

Vrednost sistema Nišija sastoji se u činjenici da je on kombinovao ozbiljan sistematski prilaz lečenju različitih bolesti uz jednostavne ozdravljujuće metode koje su potpuno pristupačne i deci, teško obolelim, kao i osobama u starijem uzrastu. To je još jedna potvrda drevne istine da sve što je genijalno – jednostavno je.

Jedan od osnovnih uzroka bolesti, smatrao je Niši, predstavljaju poremećaji u kičmi. Pisao je: “Najmanji poremećaj u kičmi može negativno da utiče na stanje drugih delova tela i da dovede do disharmonije između fizičkog i psihičkog stanja. Zato je za poboljšanje opšteg zdravlja organizma neophodno izlečiti kičmu. Mnogi sledbenici sistema Nišija su se više nego uverili kakve odlične rezultate sistem Nišija donosi u lečenju bolesti kičme, pa čak i međukičmenih kila.

Ogromnu pažnju Niši je poklanjao stanju perifernog krvotoka i, posebno, kapilara. Tvrdio je da su bolesti kapilara u osnovi praktično svakog patološkog procesa. Na osnovu napora velikog ruskog naučnika i lekara A. Zalmanova, stvorio je teoriju “perifernih srca” i značajno usavršio kapilaroterapiju. Niši je razradio jednostavne metode pojačanog obnavljanja i regeneracije krvnih sudova putem vibracionih vežbi i kontrastnih vazdušnih i kontrastnih vodenih kupki.

Pravilno izbalansirana ishrana je uvek bila jedan od najvažnijih sistema ozdravljenja. Ni sistem Nišija nije u tome izuzetak. Niši je došao do zaključka da hrana može ne samo da izgradi, već i da uništi organizam. Svaka nesvarena hrana gomila se u debelom crevu, stvarajući na taj način hranljivu sredinu za bakterije koje luče toksine. Ove otrovne materije, prodirući u krv, raznose se po celom organizmu i izazivaju bolesti. Kod Nišija se mogu susresti mnoge vredne preporuke u vezi ishrane: pročišćujuće dijete, gladovanje, balansiranje vitamina i mikroelemenata, poboljšanje rada mozga i endokrinih žlezda. Niši je pisao: “Hrana - to nije ono što nam pruža “ukusno”, “slatko”, “kiselo”, “kalorično”, što utoljava naš apetit i zadovoljava naš ukus. Hrana je ono što našim ćelijama pruža energiju i neophodan “građevinski materijal”. Svetlost, vazduh, voda i sve materije, elementi koji mogu da se pretvore u sastavne delove naših ćelija, tkiva, organa i tečnosti u organizmu - sve je to hrana za čoveka.”

Još jedan važan uzrok hroničnih bolesti po Nišiju je pad duševne energije. To se potpuno poklapa sa postavkama drevne kineske medicine, gde se negativne emocije stavljaju na prvo mesto u nizu uzročnika bolesti. Kod čoveka u depresiji, primetan je snažan pad zaštitnih sila u organizmu, on počinje da oseća umor, opustošenost, gubi interesovanje za život. Kako se s tim boriti? Niši smatra da je u tom slučaju najvažnije - “volja i znanje”. Volja da se sopstveni život promeni na bolje, i znanje - kako da se to postigne. Mi moramo pothranjivati svoj mozak pozitivnim emocijama. Umesto da iznova i iznova preživljavamo svoje nesreće i neuspehe, moramo da se okrenemo prema svetlosti, nadi i radosnim mislima. Čovek koji poseduje visoku duhovnu energiju, neprekidno se nalazi u stanju duševne ravnoteže, živi mudro i osmišljeno. Život teče kroz naše nerve. Kada posedujemo nervnu energiju, prepuni smo entuzijazma i sreće i zdravlja i na taj način prevazilazimo sve teškoće i spremni smo da prihvatimo svaki sudbinski izazov. Tada se ne plašimo problema, već ih spremno dočekujemo, jer naš nervni sistem može sa njima da se izbori i u to smo sigurni”.
 
O uzrocima bolesti (beleška Nišija)
 
Korak po korak, išao sam svojim putem ka zdravlju. Počeo sam da stičem razumevanje kako radi moj organizam i šta je potrebno da učinim da bi on bio zdrav. Polako su počeli da mi prilaze ljudi koji su patili od raznih bolesti, sa molbom za savet. Pokušavajući da shvatim uzroke nastanka bolesti, došao sam do zaključka da ne postoje zasebne bolesti, da ne treba lečiti jedan organ, jer je organizam JEDINSTVENA celina. Počeo sam da kreiram principe nove medicine, zasnovane na upotrebi isceljujuće energije koju je u organizam usadila sama priroda.

Osim toga, shvatio sam da se za očuvanje zdravlja ljudi moraju boriti. Počeo sam otvoreno da iznosim svoje poglede. Moja potraga za novim metodama ozdravljenja podudarila se sa pojavom pokreta prirodne higijene u Americi. Počeo sam aktivno da učestvujem u tom pokretu. Prirodna higijena je postala alternativna medicinska disciplina koja je proglasila potrebu za kompleksnim pristupom čovekovom zdravlju i istraživanju zakona života.

Sistematski i dubiozno sam istraživao medicinu, anatomiju, fiziologiju, bakteriologiju, psihologiju, filozofiju, praksu raznih religija. Mogu reći da je za zdravlje kompletnog organizma neophodno dovesti u red pre svega fizičko stanje, zatim hemijske i bakteriološke pokazatelje, a zatim i psihičko stanje. Smatram da se bolesti razvijaju usled četiri uzroka: skeletnim promenama, promenama na unutrašnjim organima, promenama vezanim za tečnosti organizma (krv, limfa i dr. tečnosti), i pada duševnih energija. Ne postoji lečenje zasebne bolesti, već se jedino kompleksnim ozdravljenjem celog organizma može pobediti svaka bolest.

Moj sistem ozdravljenja se nije pojavio odmah. Postepeno usavršavajući metode i birajući najbolje među onima, koje su već bile poznate čovečanstvu, stvorio sam ono što mogu nazvati Sistemom zdravlja. Otkrio sam ga kada mi je bilo 44 godine. Tada je toliko iznosio prosečan životni vek u Japanu. Od tada, prošle su godine, i iako su mi u detinjstvu prorekli ranu smrt, zahvaljujući svom Sistemu, uspeo sam da sačuvam krepko zdravlje.

Posle objavljivanja moje teorije, počeli su da mi dolaze ljudi iz svih krajeva sveta. Na kraju sam napustio dužnost glavnog inženjera tokijskog gradskog metroa, i ostatak života sam potpuno sebe posvetio pitanjima ozdravljenja.

 


Sistem zdravlja Nišija možete da pogledate u video prilogu

Pregleda: 3876

Datum: Utorak, 02 februar 2016