Georgij Nazarov: Tajne pravilne ishrane, drugi deo.

750,00 RSD

Knjiga „ Tajne pravilne ishrane – II deo „ nastavak bestselera, Vam predstavlja recepte koji će vam omogućiti da probate ukusne i zdrave zalogaje, pripremite sveže i site obroke za 15 minuta, stvarajući sebi novo vreme u toku dana za prijatne aktivnosti. Knjiga objedinjuje recepte glavnh jela, zimnice, poslastica i napitaka, ali i pruža predlog zdravog jelovnika po godišnjim dobima. Prijatno!

Kombuha

Pravilno gajenje kombuhe višestruko nam se vraća u vidu napitka koji je vrlo ukusan, a uz to i veoma koristan po zdravlje. Gljiva se čuva u staklenoj posudi.

Priprema se tako što u jedan litar skoro proključale vode, sipamo 1–1,5 kašičicu mešavine(pola – pola ) crnog i zelenog čaja, zatvorimo poklopcem i ostavimo na toplom mestu pola sata do sat. Nakon toga, čaj procediti, dodati 5 supenih kašika šećera i kada se dovoljno ohladi, sipati u posudu (najbolje staklenu – velike tegle, stakleni akvarijum od celog stakla bez šavova…). Ako kombuhu pripremate u teglama, nemojte ih puniti više od 3/4 – tako da gornji nivo tečnosti bude dva prsta niže od početka suženja tegle, kako bi gljiva imala dovoljno kontakta sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u pripremljen čaj sa šećerom sipate oko 1/5 gotovog kombuha napitka i stavite odozgo gljivu. Površinu posude prekrijte gazom kako biste zaštitili napitak od insekata i prašine. Stavite posudu na mesto na koje ne dopire direktna sunčeva svetlost, nema intenzivnog strujanja vazduha i gde je toplo. Svakako da mesto gde se priprema kombuha treba da bude čisto i u toj prostoriji ne treba pušiti. U zavisnosti od temperature, debljine gljive, količine dodate kombuhe i još niza uslova, kombuha će se pripremati u proseku od 8 do 16 dana. Prepoznaćete da je gotova po prijatnom kiselkastom ukusu – zrela kombuha treba da rezi i ne sme da bude nimalo slatka. Nemojte da vas uplaši ako je kombuha mutna, naročito pri dnu. Slobodno je koristite, a ako vam smeta sluzava masa koja se nekada nađe u napitku, samo je procedite.

Ako želite da sačuvate kombuhu duže, sipajte je u plastične flaše, zatvorite i ostavite na hladnijem mestu (ne u frižideru). Na ovaj način može da se čuva i po nekoliko meseci, s tim što treba povremeno proveravati da se flaše ne nadmu (usled stvaranja ugljen-dioksida) i ne eksplodiraju. Zato povremeno delimično otvorite poklopac i ispustite vazduh ili nadutu flašu što pre iskoristite, a poklopac pažljivo otvarajte.

Ako želite da dobijete veoma zdravo, ukusno i blago sirće, onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji oko mesec dana. Po ukusu ćete prepoznati da li je sirće gotovo (ako je sirće zaista gotovo onda nema više stvaranja ugljen dioksida). Gotovo sirće sipajte u flaše i koristite ga po potrebi. Ako želite da obogatite ukus sirćeta, stavite u njega različite biljke.

Komentari (0)