Makrobiotičku ishranu su od davnina
nazivali „Hranom koja poboljšava misli“. Poboljšanje misli je
prvenstveno jasnoća misli, svetlost uma kome ništa ne stvara prepreku da
isijava i zadivljuje ceo svet svojim prosvetljenim stanjem. Menjajući
energiju tela pomoću hrane, mi blagotvorno utičemo i na duh. Postajemo
srećniji, jer prestajemo da budemo tužni, loše raspoloženi, obuzeti
strahovima, tugom i s teretom na duši. Sve se ovo može dostići pravilnom
ishranom.
Režim ishrane u manastirima zen-budizma nisu
osmislili sami monasi – on postoji već pet hiljada godina. Stari Grci su
takvu hranu nazvali makrobiotikom. Ta reč se prevodi kao „veliki
život“, „dug život“, ili „potpun život“. Ali, u njoj postoji i drugi
smisao: čovek dostiže kvalitetan život koristeći „potpune“, cele, tj.
prirodne namirnice koje nisu bile podvrgnute nasilju od strane čoveka, i
koje ne zahtevaju dodatnu preradu.
Zadatak čoveka koji želi
da bude zdrav jeste da dobija iz spoljašnjeg sveta energiju jin i jang u
harmoniji, u razumnom, pravilnom odnosu - u takvom odnosu u kome se
nalaze u Prirodi. Upravo sa akcentom na energetsku ravnotežu, izgrađen
je jedinstven sistem ishrane - makrobiotika, koja je neophodna karika
Sistema zdravlja Kacudžo Nišija. U knjizi ćete pronaći i recepte
makrobiotičke kuhinje, apsolutno dostupne svima.
Komentari (0)
Ostavi komentar