MAGI EKV - Zvezda koja večno traje

  • Izdavač: Aruna
  • Žanr: Muzika
  • Format: 12 x 17
  • Povez: broširan
  • Pismo: Latinica
  • Broj strana: 120
  • Godina izdanja: I izdanje, Beograd, oktobar 2002.
  • Težina: 110.00 g
480,00 RSD
Knjiga o `dobrom duhu Beograda`, tajanstvenoj rock dami koja je obeležila celu jednu epohu. Knjiga sadrži biografiju Margite Stefanović, obilje fotografija, članaka objavljenih o njoj i obuhvata i poslednji period njenog života, odjeke vernih poštovalaca na vest o njenoj smrti.

Nisu dovoljne reči,
samo obične reči,
da me vrate u život...


Reč izdavača

Magi,
U ime planete, čovečanstva, ove države, ovog grada, u ime nas, znanih i neznanih prijatelja, onih koji su se napajali istinom sa izvora EKV, onih koji su ti pomogli, onih kojih su želeli, a nisu mogli, ali i onih koji su to bili u stanju, ali nisu marili, OPROSTI nam zbog ljudske bezdušnosti, OPROSTI nam što nismo bili svesni tvoje ranjivosti, nežnosti, veličanstvenosti, zato što nismo bili tu kada smo ti bili najpotrebniji, OPROSTI što nismo prepoznali tvoju patnju i uzvratili ti bar malim delićem za sve ono što si nam nesebično pružala i darivala u svom životu.

-----------------------

Ta magična Magi...

Margita Stefanović rođena je 1. aprila 1959 godine kao jedinica u uglednoj građanskoj beogradskoj porodici čiji je otac poznati pozorišni reditelj Slavoljub Stefanović-Ravasi. U Beogradu završava srednju muzičku školu u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim zajedno uzima privatne časove klavira kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi, dobija ponudu za nastavak školovanja u Moskvi na prestižnom konzervatorijumu. Međutim, odustaje od Moskve, upisuje i završava arhitekturu i u godinama kada kao akademski građanin može da bira lagodan građanski život, pred kojim stoji ugledna karijera, možda porodica i udobna starost, upoznaje Milana Mladenovića koji je poziva na probu u legendarnu Rupu beogradskog SKC-a. Od tada “miris vlage i rocka ostaće doživotno u njenim nozdrvama i u njenoj koži“.

U narednih trinaest godina stvoren je, u delovanju Ekatarine Velike, jedan od verovatno najimpozantnijih, najboljih i najuticajnijih opusa u istoriji rocka u ovom delu Evrope. Brojni fanovi i danas pamte jedinstven Magin lik, magično-mističnu pojavu krhke devojke koja je, u vreme kada tih godina na brdovitom Balkanu devojka može samo da peva, pleše ili zabavlja narod, ravnopravan član rock grupe i njen koautor. Još je u sećanju njen čudesan ples na klavijaturama, virtuozna svirka i potpuno predavanje pesmi.

Komentari (0)